Tips för trädgårdsdesign!

IMG_4152

 

God fortsättning!

Ett nytt år har börjat och med det kommer nya idéer och tankar för hus och hem. Många börjar fundera över sina trädgårdar och önskar få fint till sommaren.

Här kommer några små tips på vad som är viktigt att tänka på när man ska designa den egna trädgården:

1. Gör en lista på alla tänkbara behov och önskemål. I detta tidiga skede behöver du inte tänka så praktiskt utan skriv ner allt du kommer att tänka på tex. pergola, soptunnor, parkeringar, uteplats i morgonsol, sandlåda till barnen, lättskött, pool, odling mm.

2. Samla referensbilder på saker du tycker om i tidningar och böcker. Fundera på varför du tycker om just de här bilderna och om det är möjligt att applicera känsla på din egen trädgård.

3. Skriv ut en plan på hela trädgården i skala (tex 1:50 eller 1:100 beroende på trädgårdens storlek). Börja därefter att skiss med stora drag  (på ett skisspapper) ovanpå ritningen. Tänk inte på detaljerna utan på det stora hela. Skissa om och om igen tills formerna flyter på ett naturligt sätt och du känner dig nöjd.

4. Fundera på om du kan hitta en röd tråd, eller ett tema tex. medelhavsträdgård, naturträdgård eller kanske en färg som får återkomma och koppla samma de olika rabatterna och delarna av trädgården. Låt fantasin flöda, det skall vara roligt!

5. Börja ”renrita” och se till att måtten är realistiska tex. är uteplatsen lagom stor för våra behov?

6. Välj växter och material som passar ditt tema, men även husets färg och form. Placera inte stora träd nära husfasaden, tänk på att rötterna gärna breder ut sig och blir lika stora som kronan. Se till att växterna tål din växtzon och att förhållanden som jordtyp och sol/skugga stämmer överens med växtens önskemål.

7. Den färdiga ritningen behöver inte vara snygg, det viktiga är att den är tydlig så att du även senare kan förstå hur du tänkte!

 

Lycka till!/ Kolaas LandskapsarkitekturKommentarer inaktiverade.